Maak uw CV ketel tip top in orde voor de aankomende koude periode

De winter zit er weer aan te komen. Dat wil zeggen dat uw CV ketel weer op en top in orde moet zijn. Want in de gezellige wintermaanden wilt u natuurlijk wel uw verwarming lekker hoog kunnen zetten, zonder u zorgen te hoeven maken.

verwarmingAls u al een wat oudere ketel heeft, is het zeker verstandig om deze voor de winter te laten controleren. Mogelijk is het zelfs interessant om te investeren in een nieuw model. Deze nieuwe modellen zijn namelijk vaak ook zuiniger dan uw huidige ketel.

In dit artikel een aantal tips om uw ketel optimaal te laten presteren deze winter.

Zorg dat de CV ketel bijgevuld is

Veel mensen vergeten dit, maar een ketel moet zo nu en dan worden bijgevuld. De manier waarop dit gedaan kan worden verschilt natuurlijk per merk ketel. Vaak is er bij de ketel een ingang aanwezig waarmee deze gevuld kan worden. Raadpleeg de documentatie van uw ketel om na te gaan hoeveel druk er op de ketel moet staan. Een ketel moet vaak 1 tot 2 keer per jaar worden bijgevuld. Als u dit vaker moet doen, dan kan dit duiden op lekkage. In dit geval is het zeker de moeite om een monteur in te schakelen en uw ketel na te laten lopen. Zo kan de lekkage worden gevonden en mogelijk worden opgelost.

Borrelt uw radiator?

Als mensen de verwarming aanzetten, dan komt het vaak voor dat er borrelende geluiden uit de radiatoren komen. Vaak komt dit omdat er lucht in de radiator / leidingen is gekomen. De oorzaak ligt vaak bij bijvullen van de ketel. De oplossing is om dit lucht uit de radiatoren te laten door gebruik te maken van het ontluchtingsventiel op de radiatoren. Door een speciaal sleuteltje te gebruiken kunt u dit voor elkaar krijgen.

Op internet zijn diverse handleidingen en filmpjes te vinden hoe u dit het beste kunt doen. Mocht u hierbij hulp nodig hebben, kunt u altijd een monteur inschakelen om dit voor u te doen. Ook aan te raden als u zelf niet erg technisch aangelegd bent. Het is niet moeilijk, maar veel mensen hebben toch liever iemand met ervaring die dit komt doen. Bekijk ook dit filmpje:

Nieuw model CV ketel aanschaffen

cv ketel monteur

Hulp inschakelen kan altijd..

Goed onderhoud kan ervoor zorgen dat uw ketel lang blijft werken. Toch zult u op een bepaald moment aan een nieuw model moeten gaan denken. Een nieuw model zorgt ervoor dat u minder energie gaat verbruiken. De nieuwe modellen zijn vaak HR ketels (ook wel condensatieketel) genoemd. Hierdoor is realiseren deze een hoger rendement met oudere ketels en zo kunt u dus kostbaar gas besparen.